Zoals je misschien wel weet bevat alcohol calorieën (7 kcal per gram), maar het bevat geen voedingswaarde. Daarom worden het ook wel ‘lege calorieën genoemd’.
Ze kunnen dan wel ‘lege’ calorieën zijn, maar het zijn nog steeds calorieën. Daarom vind ik het belangrijk om aan jou uit te leggen hoe je er het beste mee om kan gaan.
Als je mij persoonlijk kent dan weet je dat ik zeker niet vies ben van een drankje en ik ben dus ook van mening dat je hiervan kan blijven genieten ook al ben je bezig met het behalen van fysieke resultaten. We zijn ten slotte geen proffesionele atleten.
Een glaasje alcohol is voor vele een onderdeel van hun sociale leven en dus ook belangrijk voor hun mentale gezondheid.

Alcohol is natuurlijk niet het beste voor ons lichaam, maar dat hoef ik je niet te vertellen. Dat heb je vast wel een keer op een zondag gemerkt…
Maar het hoeft niet je resulaten te verpesten als je weet hoe je er mee om moet gaan.
Hier volgen een aantal tips:

Tip 1: Laat het passen in je totale aantal calorieën        

Zoals je ondertussen weet bevat alcohol 7 kcal per gram en meestal ook nog wat kcal door de extra koolhydraten die in het drankje zitten. Je kan hier dus net als al het andere eten rekening mee houden! Weet je dat je op zaterdagavond nog wel eens wat drinkt? Laat dan een ‘x’ aantal kcal over voor die avond of kijk alvast hoeveel wijntjes je kan drinken voor bijvoorbeeld 800 calorieën. Zo blijf je onder je caloriebehoefte eten en blijf je dus sneller in een calorietekort!

Tip 2: Kies een drankje dat laag is in calorieën.

Een cocktail met 3 verschillende lagen alcohol, mix drank en tenslotte nog wat suiker op het randje van je glas bevat natuurlijk veel meer calorieën dan andere drankjes.
Vind je het fijn om het niet bij 1 drankje te houden dan is het belangrijk dat je hierin verstandige keuzes maakt. Wijn, light bier en sterke (pure) drank zorgen ervoor dat je je enigzins nog inhoudt.
Mijn favoriet: vodka met een zero frisdrankje. En nee, zolang je niet 24/7 alleen maar aspertaam houdendende drankjes drinkt is het niet schadelijk voor onze gezondheid.

Tip 3: Focus je voornamelijk op eiwitten op de dag dat je gaat drinken

Zo haal je gemakkelijk je eiwitddoel en zo hou je voldoende koolhydraten en vetten (Calorieën) over voor de drankjes en eventueel hapje bij de borrel (nootjes, chips etc.).

Tip 4: Drink voldoende water.

Een van de grootste effecten van alcohol is dat het je uitdroogt. Dit is ook waarom je de volgende dag hoofdpijn kan hebben. Om dit te voorkomen is het van belang dat je gehydrateerd blijft.
Probeer tussen het drinken van alcohol af en toe een glaasje water te drinken en drink voordat je naar bed gaat nog eens een flink glas water. Geloof me, hierdoor voel je je de volgende dag een stuk beter.

Tip 5: Drink met mate

Zoals elke reclame: geniet maar drink met mate.
Te veel alcohol drinken zorgt niet alleen voor een hele vervelende kater de volgende dag, maar als dit regelmatig gebeurt kan het je resultaten verhinderen.

Benieuwd naar meer van mijn artikels? Lees ze hier!

Fysieke vermoeidheid versus mentale vermoeidheid

Ben ik fysiek moe of mentaal moe? Een vraag die je jezelf eigenlijk altijd hoort te stellen wanneer je je moe voelt. Waarom? Omdat het belangrijk is om te weten wanneer het lichaam echt rust nodig heeft en wanneer het juist even in beweging moet komen. Leer je dit uit...

Supplementen, wat zijn het & welke zou ik aanraden?

In dit artikel ga ik in op de vraag: Supplementen, wat zijn het & welke zou ik aanraden?  Wat zijn supplementen eigenlijk? Laat ik eerst even uitleggen wat supplementen zijn.(Voedings)supplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules...

Gezond of ongezond eten bestaat niet!

WAT...?  Niet schrikken, maar het is wel waar.  Wat wel bestaat is een gezond of ongezond eetpatroon.  Laat mij dit aan je uitleggen....  Je kan een salade 'gezond' noemen, maar als iemand met zwaar overgewicht één salade eet maakt dat hem/haar niet 'gezond'. Zou een...

5x afvallen zonder calorieën tellen

  Kcal tellen is een handige tool om een inzicht te krijgen in je dagelijkse inname van energie.Ondanks dat ik het enorm aanraad, werkt dit niet altijd voor iedereen. Toch is er nog steeds genoeg mogelijk!1. Eet een vast aantal maaltijdenHoeveel maaltijden per...

Hoe zit het nou met koolhydraten?

Koolhydraten…. Wie kent ze niet? Er zijn veel theorieën over koolhydraten, zijn ze dikmakertjes of heb je ze juist heel hard nodig? Hier zal ik meer duidelijkheid over geven zodat jij voortaan het antwoord weet! Koolhydraten bestaan uit zetmeel, vezels en suikers. Zij...

Fitness voor beginners

In dit artikel ga ik je meer vertellen over hoe je het beste kan beginnen aan fitness. Tegenwoordig heeft iedereen wel een mening over training en voeding. Je vriend(in) die al een tijdje sport zegt dit, terwijl je favoriete youtuber juist weer het tegenovergestelde...

Wil jij vrijblijvend advies? Neem dan gerust contact op.

15 + 11 =