In dit artikel ga ik je meer vertellen over hoe je het beste kan beginnen aan fitness. Tegenwoordig heeft iedereen wel een mening over training en voeding. Je vriend(in) die al een tijdje sport zegt dit, terwijl je favoriete youtuber juist weer het tegenovergestelde zegt.
Het is erg belangrijk om met de juiste kennis te beginnen. Doe je dit niet dan is de kans dat je jezelf meer kwaad dan goed doet groot.

 1. Train met de juiste techniek.
  -> Een veel voorkomende fout is dat beginners vaak te zwaar en met de verkeerde techniek trainen. DOE DIT NIET! Je zal op de korte termijn misschien wel sterker worden, maar uiteindelijk train je jezelf rechtstreeks richting een blessure.
  Zorg ervoor dat je eerst de techniek 100% onder controle hebt voordat je extra gewicht gaat toevoegen. Een goede basis is ontzettend belangrijk bij fitness, als je de techniek onder controle hebt zal je alleen maar meer progressie gaan boeken op lange termijn.
 2. Houd je voeding bij.
  -> Voeding is natuurlijk een groot onderdeel van fitness, het zorgt ervoor dat je herstelt van je trainingen en uiteindelijk beter/sterker wordt.
  Je moet eten volgens jouw doelstelling. Wil je aankomen dan is het belangrijk dat je meer calorieën consumeert dan dat je verbrand op een dag. Wil je afvallen moeten we dat omkeren, meer calorieën verbranden dan dat we consumeren.
  Het is dus belangrijk dat je je voeding bijhoudt om zo te zien of je dagelijks wel genoeg eet voor je doel.
 3. Frequentie
  -> Als je net begint met trainen dan is frequentie erg belangrijk. Zorg ervoor dat je je spieren net lang genoeg rust geeft voordat je ze weer prikkelt, hier worden ze o.a. sterker door. Wat ik aanraad voor beginners is een full body schema die je 2 á 3 maal per week herhaalt met telkens 24-48 uur rust tussenin. Dit doen we zodat je lichaam kan wennen aan de stimulans.
 4. Schakel een professional in.
  -> Fitness is vaak ingewikkelder dan het soms lijkt. Het is veel meer dan een paar apparaten langs gaan en een beetje kracht leveren. Als jij een doel hebt moet je daarheen trainen en weten wat je doet! Je goede vriend kan nog wel breed zijn, maar wat hij zegt hoeft niet altijd te kloppen.
  Schakel daarom een professional in, dit kan een personal trainer of een fitness instructeur zijn. Zo voorkom je niet alleen blessures, maar ook een hoop tijd tot je bij je doel bent.
 5. Vergelijk je niet met anderen
  > Het is lastig, ik weet het. Je wilt graag lijken op die ene fitness influencer die je al jaren volgt, maar de realiteit is dat hij/zij al jaren traint voor dat lichaam. Daarnaast is de kans groot dat hij/zij heel veel opgeeft om er zo uit te zien.
  Zij zijn al bij hoofdstuk 15 terwijl jij net je boek opendoet. Begin bij het begin en maak realistische doelstellingen voor jezelf. Fitness is een marathon, geen sprint.