Koolhydraten…. Wie kent ze niet? Er zijn veel theorieën over koolhydraten, zijn ze dikmakertjes of heb je ze juist heel hard nodig?
Hier zal ik meer duidelijkheid over geven zodat jij voortaan het antwoord weet!
Koolhydraten bestaan uit zetmeel, vezels en suikers. Zij zijn onze grootste bron van energie
en zijn op te delen in twee groepen: snelle en langzame koolhydraten.
Een simpel voorbeeld om koolhydraten mee te vergelijken is met brandstof voor een auto.
Iedereen weet dat als je een auto hebt dat je hier dan ook voldoende brandstof in moet
stoppen om de auto goed te laten functioneren. Hetzelfde geldt voor jou lichaam! Als je je
lichaam niet voorziet van koolhydraten (brandstof) zal je niet optimaal kunnen functioneren
zowel op je werk als in de sportschool.
Het maakt echter voor onze gezondheid wel degelijk uit waar we onze koolhydraten uit halen. Ons lichaam reageert namelijk anders op de verschillende soorten koolhydraten.
We hebben namelijk langzame en snelle koolhydraten.
Langzame koolhydraten
Denk aan zilvervliesrijst, volkorenpasta, groenten, haver, enzovoort. Zij zorgen voor een relatief langzame opname van energie waardoor je meer gelijkwaardige energie zal hebben over de dag. Je suikerspiegel zal geen hele hoge pieken en dalen maken maar zal redelijk stabiel blijven. Je hongergevoel wordt ook onderdrukt door de goede hoeveelheid vezels in deze producten, je lichaam doet er langer over om deze koolhydraten te verteren.
Overigens zijn vezels essentieel voor een goede werking van onze darmen.
Door een onderdrukking van het hongergevoel zal je niet snel geneigd zijn om snel weer iets te eten. Dit kan dus bijdragen aan het behalen van een calorietekort.
Snelle koolhydraten
Suikers vallen onder snelle koolhydraten, maar wat maakt het ze nou zo ‘snel’? Ze worden snel opgenomen door het lichaam doordat ze minder lange ketens van moleculen hebben in vergelijking tot langzame koolhydraten. Ze zorgen voor een snelle opname van energie waardoor je een voor een korte tijd meer energie zal hebben (denk aan een AA’tje na inspanning). Als je te veel van deze bron eet/drinkt zal je hoge pieken en dalen krijgen in je bloedsuikerspiegel wat uiteindelijk resulteert in een sneller hongergevoel. Grotere kans dus dat je snel weer iets te eten pakt wat tegenstrijdig kan zijn voor het behalen van een calorietekort.
Er zijn natuurlijk nog veel meer koolhydraat bronnen die ik hierboven niet heb vernoemd, denk aan witte pasta, wit brood, witte rijst, enzovoort. Deze bronnen worden niet zo snel opgenomen als suikers maar hebben met een duur woord een hogere glycemische waarde (de snelheid waarmee koolhydraten in het bloed worden opgenomen) dan bijvoorbeeld volkoren producten.
Conclusie: Probeer zo veel mogelijk je langzame koolhydraten te eten zodat je een gelijkwaardige energie over de dag behoudt, maar voel je niet tegengehouden om af en toe iets te eten dat sneller wordt opgenomen door je lichaam. Uiteindelijk is een koolhydraat een koolhydraat, de één wordt alleen wat sneller opgenomen dan de ander.
Dikmakertjes of juist goed voor je?
Ik denk dat je ondertussen wel overtuigd bent van het feit dat koolhydraten niet slecht voor je zijn. Maar om het nog één keer duidelijk te maken voor jou of een vriend/vriendin/kennis/oom/tante: koolhydraten zijn NIET je vijand, ze bevatten juist erg veel gezonde voedingsstoffen die van belang zijn voor het menselijk lichaam. Dikmakertjes zijn het niet, omdat de enige manier van aankomen is door het eten van meer calorieën dan je verbrand. Koolhydraten, vetten of eiwitten zijn niet de vijand maar het overschot aan calorieën is de boosdoener. Waar je wel op moet letten is de hoeveelheid koolhydraten dat je consumeert op een dag. Sport jij 2x per week en heb je een kantoorbaan dan mag je minder koolhydraten eten dan iemand die 5x per week sport en glazenwasser is. De glazenwasser heeft meer energie (koolhydraten) nodig dan iemand die het grootste gedeelte van de dag stil zit.
Recente reacties