In dit artikel ga ik in op de vraag: Supplementen, wat zijn het & welke zou ik aanraden? 

Wat zijn supplementen eigenlijk?

Laat ik eerst even uitleggen wat supplementen zijn.
(Voedings)supplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Geen vervangers, maar een aanvulling!

We krijgen vaak al genoeg voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten, maar soms krijgen we toch een tekort aan sommige stoffen door bijvoorbeeld dieetvoorkeuren.

Vergelijk supplementen een beetje als toppings op een taart…erg lekker en fancy natuurlijk, maar ga je niet focussen op de toppings als de taart nog niet eens is gebakken.
Met de taart bedoel ik natuurlijk: Gevarieerd eten, genoeg eiwitten, vezels, 7-9 uur slaap, stress-management, etc.

 

 

Wat raad ik aan om te supplementeren?

Goed, de taart is gebakken. Oftewel je houdt je aan de gezonde basis die ik hierboven beschreef. Wat zijn dan de supplementen die ik zou aanraden?

Whey Protein (eiwitpoeder): Als extraatje om aan je eiwitdoel te komen. Daarnaast is het makkelijk, snel, lekker en het vult goed !

Visolie (Omega 3-zuren): Voor algehele gezondheid van de hart- en bloedvaten. De meeste mensen eten niet dagelijks vette vis, dus daarom aan te raden om bij te slikken.

Vitamine C: Goed voor allerlei processen in het lichaam, als ik ze allemaal zou opnoemen dan wordt dit wel een erg lange blog. We hebben gemiddeld zo’n 3000mg per dag nodig. Ter verduidelijking, in één kiwi zit 90mg.

Vitamine D(3): Krijgen we binnen via zonlicht/uv-straling. Een tekort kan leiden tot: spierzwakte, pijn aan gewrichten, vermoeidheid, lusteloosheid en zelf depressieve gevoelens.

Magnesium (Citraat): Voor een goede werking van spieren en botten. Daarnaast kan het krampen tegengaan.

Creatine (Monohydraat): Een lichaamseigen stof waarvan je via voeding te weinig van binnenkrijgt. Creatine kan net even dat steuntje in de rug geven als je fanatiek krachtsporter bent en een beetje tegen een plateau aanloopt.

Vitamine B12 & ijzer: Als je vegetariër bent.

Wellicht is dit ook interessant om te lezen …

Fysieke vermoeidheid versus mentale vermoeidheid

Ben ik fysiek moe of mentaal moe? Een vraag die je jezelf eigenlijk altijd hoort te stellen wanneer je je moe voelt. Waarom? Omdat het belangrijk is om te weten wanneer het lichaam echt rust nodig heeft en wanneer het juist even in beweging moet komen. Leer je dit uit...

Gezond of ongezond eten bestaat niet!

WAT...?  Niet schrikken, maar het is wel waar.  Wat wel bestaat is een gezond of ongezond eetpatroon.  Laat mij dit aan je uitleggen....  Je kan een salade 'gezond' noemen, maar als iemand met zwaar overgewicht één salade eet maakt dat hem/haar niet 'gezond'. Zou een...

5x afvallen zonder calorieën tellen

  Kcal tellen is een handige tool om een inzicht te krijgen in je dagelijkse inname van energie.Ondanks dat ik het enorm aanraad, werkt dit niet altijd voor iedereen. Toch is er nog steeds genoeg mogelijk!1. Eet een vast aantal maaltijdenHoeveel maaltijden per...

Alcohol en afvallen, hoe doe ik dat?

Zoals je misschien wel weet bevat alcohol calorieën (7 kcal per gram), maar het bevat geen voedingswaarde. Daarom worden het ook wel ‘lege calorieën genoemd’. Ze kunnen dan wel ‘lege’ calorieën zijn, maar het zijn nog steeds calorieën. Daarom vind ik het belangrijk om...

Hoe zit het nou met koolhydraten?

Koolhydraten…. Wie kent ze niet? Er zijn veel theorieën over koolhydraten, zijn ze dikmakertjes of heb je ze juist heel hard nodig? Hier zal ik meer duidelijkheid over geven zodat jij voortaan het antwoord weet! Koolhydraten bestaan uit zetmeel, vezels en suikers. Zij...

Fitness voor beginners

In dit artikel ga ik je meer vertellen over hoe je het beste kan beginnen aan fitness. Tegenwoordig heeft iedereen wel een mening over training en voeding. Je vriend(in) die al een tijdje sport zegt dit, terwijl je favoriete youtuber juist weer het tegenovergestelde...